Muuttajan muistilista

Asuntoa etsimässä

Ennen asunnon etsintää pitää tietysti miettiä onko valmis muuttamaan vuokralle vai ostaako oman asunnon. Tämä riippuu paljolti siitä kuinka vakinaisia tulot ovat ja kuinka vakiintunut on asuinpaikkaansa.

Asunnon ostaminen

Omistusasuntojen markkinointi on viime vuosina keskittynyt vahvasti kahteen asuntoportaaliin: Etuoveen ja Oikotielle. Viime vuonna Mtv3 lähti kisaan mukaan Jokakoti-palvelullaan.

Etuovi.com
Suomen isoin asuntoportaali sisältää vain välittäjien ilmoituksia eli yksityiset eivät siellä pääse ilmoittamaan.

Oikotie.fi
Oikotie on alunperin Helsingin Sanomista lähtöisin oleva markkinapaikka, jossa asunnot on yksi osa-alue. Taustoistaa johtuen tarjonta on ollut pitkälti Etelä-Suomeen painoittuvaa, mutta on laajentunut koko Suomen kattavaksi viime aikoina. Sekä välittäjien että yksityisten ilmoituksia.

Jokakoti.fi
Mtv3:n asuntopalvelu markkinoi asuntoja myös tv-ohjelman kautta. Sekä välittäjien että yksityisten ilmoituksia.

Omistusasunto on vain yksi asuntotyyppi. Muita mahdollisuuksia on mm. vuokra-asunto, asumisoikeusasunto ja osaomistusasunto.

Vuokralle

Vuokra-asuntoja löytyy esimerkiksi ylläolevien lisäksi mm. osoitteista vuokraovi.com, vvo.fi, avara.fi ja asunnonvuokraus.com. Myös kaupungit ja kunnat vuokraavat asuntoja. Tiedot niistä löytyvät kaupunkien ja kuntien verkkosivuilta. Opiskelijoille asuntoja vuokraa HOAS ja muut opiskelija-asuntosäätiöt.

Asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, jossa asukas omistaa asumisoikeuden rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon. Kiinteistö voi olla myös asukasyhdistyksen omistama, joskin Suomessa näitä on vain muutamia. Asukas maksaa sisäänmuuttaessaan yhtiölle kertaalleen asumisoikeusmaksun, ja kuukausittain käyttövastiketta. Poismuuttaessa asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asukas ei voi lunastaa asuntoa omakseen. Asumisoikeus perustuu lakiin, toisin kuin samantyyppinen asunnon osaomistusjärjestelmä. Asumisoikeusasuntoja välittävät mm. VVO, TA-Asumisoikeus, Asokodit ja Avara.

Osaomistusasunto

Osaomistusasunto on asumismuoto, jossa asukas on lunastanut rakennuttajalta asunnon käyttöönsä tietyllä osuudella asunnon hankintahinnasta. Tyypillisesti osuus on 20-30 prosenttia hankintahinnasta. Asunnon hankintahinta on rakennuttajan vapaasti päätettävissä. Asukas asuu aluksi vuokralla, jonka jälkeen asunto on mahdollista lunastaa omaksi. Joissakin tapauksissa asukkaan on myös mahdollista jatkaa vuokralla asumista senkin jälkeen kun asunto olisi ollut mahdollista lunastaa omaksi. Osaomistusasuntoja välittävät mm. AVO-Asunnot ja Avara.

(Lähteenä käytetty mm. Wikipediaa)

Jätä kommentti »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: